Wim Hoogesteger

Vrijwilliger van het eerste uur: Wim Hoogesteger


Zonder Wim Hoogesteger waren er geen wielerwedstrijden op ’s Heerenhoek. We vroegen Wim om zijn inzet en belevenissen te beschrijven.


Ik ben 73 jaar en bijna 52 jaar getrouwd met Ria. We wonen ook al die jaren al in ’s-Heerenhoek. Wij hebben 3 kinderen en 9 kleinkinderen.

In de jaren ’69 – ’71 ben ik besmet met het ‘wielren virus’. Samen met o.a. Cees Raas organiseerden we een veldrit op het voormalig Amac terrein dat toen nog een weiland was.


25 jaar lid van Wielercomité

Het wielercomité, dat destijds nog maar uit 4 mensen bestond ons de vraag: "als jullie toch actief zijn met wielrennen kunnen jullie net zo goed lid worden."

In 1972 ben ik toen lid geworden van het comité als secretaris en met ingang van 1973 als voorzitter gedurende 25 jaar tot 1996.


Regenboogkoers

Wij gingen verder met het organiseren van een amateur koers die de naam Regenboogkoers droeg wellicht omdat het dikwijls regende als de koers werd verreden. In 1976 werd de eerste profkoers georganiseerd. De eerste winnaar was Harm Ottenbros die het jaar daarvoor wereldkampioen werd.


Pronkers - gerenommeerde wielreners

Het idee om een pronkers te organiseren werd geboren tijdens een bezoek aan de acht van Chaam. Cees Raas, Piet de Vos en ik zaten aan het parkoers en trokken de conclusie: "dit moet op ’s-Heerenhoek ook kunnen." In 1991 reden de profs voor het laatst omdat het financieel niet meer haalbaar was. Ik kijk er wel met trots op terug omdat we toch gerenommeerde renners over de molendijk hadden zien rijden. Om er een paar te noemen, Jan Raas, Joop Zoetemelk, Kneteman, Hennie Kuiper, Delgado, Arroyo, Ocana, Roger de Vlaminck, Frans Verbeek, Freddy Maertens en als toppunt Bernard Hinault en Eric Heiden die zijn eerste wielerwedstrijd op ’s-Heerenhoek reed en waarvoor veel schaatsliefhebbers naar ons dorp waren afgezakt.


Intussen waren we in 1983 al gestart met het organiseren van de Omloop van Borsele voor nieuwelingen en junioren. We waren de mening toe gedaan dat de jeugd de toekomst heeft. Maarten den Bakker was de eerste winnaar die later een verdienstelijke prof is geworden.


Chauffeur wedstrijdleider

Van de eerste omloop was ik chauffeur van de wedstrijdleider en dat ben ik blijven doen tot nu dus ook nadat ik als voorzitter was gestopt. Het mooie is dat je als wielerliefhebber dan loge zit om de wedstrijd te volgen. Ik doe deze functie ook bij de ZLM tour. Dit is dus mijn vrijwilligersbijdrage.


Gedurende de afgelopen 35 jaar heb ik natuurlijk allerlei wedstrijdleiders in de auto gehad uit veel verschillende landen die in principe Engels spreken maar het niet altijd perfect kunnen. Ik ook niet trouwens maar met een beetje kunst en vliegwerk lukt het meestal wel. Ik heb wel eens een mevrouw in de auto gehad die alleen Italiaans kon dan val ik natuurlijk stil.


Ook heb ik nog een keer bij de omloop een wedstrijdleider uit Israel meegehad. Die is ingestapt en gaan zitten en had wellicht de avond ervoor wat zwaar getafeld en heeft de hele wedstrijd geslapen. De uitslag heeft hij wellicht op papier gehad zodat hij bij thuiskomst wel wist wie er gewonnen had wat er bij sommige supporters wel eens aan mankeert.


Eigenlijk zou ik over al die jaren wel een boek kunnen schrijven. Ik doe dit vrijwilligerswerk met veel plezier maar begrijp ook gelet op mijn leeftijd dat ik dit geen 20 jaar meer zal kunnen doen maar zolang ik geen onvoldoendes op m’n rapport heb wil ik het nog doen.


Nog meer vrijwilligerswerk

Naast dit vrijwilligerswerk ben ik nog bestuurslid van de parochiekern ’sHeerenhoek. Vanaf 1974 ga ik met vrienden naar de Klassiekers zoals omloop het Nieuwsblad, Gent Wevelgem, Ronde van Vlaanderen, en Parijs Roubaix en soms wat kleinere koersen.


Verder was ik medeoprichter van de tourafdeling van wielerclub Theo Middelkamp en heb in mijn nog jonge jaren veel gefietst als toertochtrijder en zelfs trimkoersen gereden. 1 keer 2e is mijn beste uitslag. Nu alleen nog op de elektrische fiets.


Wielrennen hoort bij het leven van Wim

Kortom wielrennen heeft wel deel uit gemaakt van mijn leven. Mijn zoon heeft ook nog gekoerst tot bij de amateurs precies in de leeftijd tussen 15 en 20. Wel positief omdat deze leeftijd de meeste jongelui andere interesse hebben dus zeg ik meestal als ze in die leeftijd aan welke sport dan ook doen moet je dat stimuleren. En juist de omloop van Borsele vult dat prima in. Rest mij de organisatie en deelnemers een goede koers toe te wensen.