2019

Nieuws 2019


Wielerkrant

Download de Wielerkrant van de 36ste EPZ Omloop van Borsele of klik hier om door te bladeren


Vrijdag 26 april

 • 16.45 Tijdrit, 1e etappe (3-dgse) Junior Vrouwen UCI 2 Nation Cup. 
 • 19.30 Tijdrit Elite Vrouwen. 

Zaterdag 27 april

 • 10.30 2e etappte Junior Vrouwen UCI 2 Nation Cup. 
 • 14.00 UCI 1.1 internationale wegwedstrijd Elite Vrouwen
 • topcompetitie. 
 • 14.05 ID Renners Topcompetitie. 


Zondag 28 april

 • 10.30 3e etappe Junior Vrouwen UCI 2 Nation Cup. 
 • 14.00 UCI 1.1 Internationale wedstrijd Junior Heren. 

Groot – Brittannië boven in EPZ Omloop van Borsele junior heren


De EPZ Omloop van Borsele bij de junior heren is gewonnen door Leo Hayter. De renner van het team South East Region BC won de sprint nipt voor zijn landgenoot Tosh Teare, uitkomend voor Equiom Isle of Man. Hayter’s ploeggenoot Alfred George pakte de derde plek. Vooraf was het plan dat Hayter de lead – out voor George zou verzorgen, maar aan het einde van de koers bleek Hayter dus over de beste benen te beschikken.


Lars Boven van WV IJsselstreek eiste de gehele koers een hoofdrol voor zich op. Hij zat mee in de vroege vlucht en won meerdere tussensprints. Hij leek daarmee ook op weg naar de eindzege, maar moest genoegen nemen met een vierde plek. Hiermee was hij de beste Nederlander van vandaag in een koers die in de laatste 10 kilometer volledig open brak door uitlooppogingen en valpartijen.


De Kruininger Arjan Poleij was op de 44ste plek de beste Zeeuw in koers. Hij finishte op 3 minuut 05 seconden van de winnaar in het peloton.  

Van der Duin wint slotetappe junioren driedaagse, Bäckstedt pakt eindzege.

 

In een regenachtige en ontstuimige koers heeft Maike van der Duin de slotetappe van de UCI Nations Cup junior vrouwen gewonnen.

 

De koers bleef op enkele schermutselingen na vrij gesloten. Na een paarkleine valpartijen mocht het nog 93 rensters tellende bij elkaar gebleven peloton sprinten voor de overwinning in de slotetappe en de overall zege.

 

Maike van der Duin (SWABO) won met gemak de sprint voor Kristina Nenadovic (France) en Amelia Sharpe (Great Britian). Ook de Borselse Demi van Dijke finishte keurig in het peloton. Ze is daarmee de enige Zeeuwse die drie dagen koers rondom ’s-Heerenhoek volbracht.

 

Elynor Bäckstedt kende een ogenschijnlijke eenvoudige dag en kwam mooi voorin het peloton over de finish. Dit was voor haar genoeg om de eindzege veilig te stellen.

 

Eindklassementen:

 

Eindklassement rode EPZ Leiderstrui:

1) Elynor Bäckstedt (GBR)

2) Femke Gerritse (WV Schijndel)

3) Maud Rijnbeek (APB)

 

Winnaar oranje Martens Cleaning tussensprint trui:

Elynor Bäckstedt (GBR)

 

Winnaar paarse comfortcamping Scheldeoord / de Landing puntentrui:

Sophie Lewis (GBR)

 

Winnaar witte Herstelgroep Nederland witte trui:

Maud Rijnbeek (APB)

 

Winnaar ploegenklassement:

Team Great – Britian


Lorena Wiebes winnares UCI 1.1. EPZ Omloop van Borsele

 

Lorena Wiebes heeft vanmiddag de EPZ Omloop van Borsele op haar naam geschreven. De jonge sprintster van Parkohtel Valkenburg was veruit de rapste van een kopgroep. Vooraf was Wiebes één van de favorieten, maar Wiebes kwam enkele meters na de start al hard en ongelukkig ten val. Na een fietswissel reed ze zich in no – time naar voren. Samen met Elisa Balsamo (Valcar), de winnares van vorig jaar, ging ze net als vorig jaar vroeg de sprint aan. Maar dit keer slaagde Wiebes er dus wel in om met de overwinning naar huis te gaan. Nathalie van Gogh (Biehler) werd 3de.

 

De koers brak meteen open door de stevige zuidwesten wind. Bij de eerste schifting werd er gelijk een kopgroep van 15 rensters geformeerd. Daarachter ontstond een waar slagveld met meerdere kleine groepen. Het peloton volgde op zeer ruime achterstand van de eerste achtervolgende groepen. Quinty van de Guchte hielt knap stand in het peloton en is daarmee ook de enige geklasseerde  Zeeuwse. Lieselotte Overdevest (Westland Wil Vooruit) en Yva Geluk (Adelaar) moesten vroegtijdig de koers verlaten.

Elynor Bäckstedt heer en meester in tweede etappe van de Junioren Driedaagse

Elynor Bäckstedt heeft ook tweede etappe in de UCI Nations Cup voor junioren vrouwen gewonnen.

Ze won de etappe na een ware slijtage die werd veroorzaakt door een stevige zuid westenwind. Al na 24 kilometer werd hierdoor het peloton in meerdere stukken uiteen geslagen.

Bäckstedt was goed bij de les en greep bij de eerste tussensprint aan de finishlijn al meteen belangrijke punten voor het tussensprint klassement. Wat na de eerste passage volgde was een open koers met meerdere ontsnappingen. In de laatste 10 km leken Leonie Bos (SWABO), Sophie Lewis (GBR), Julia Börgstrom (Rytger) en Amadine Fouquenet (FRA)  aan een succesvolle ontsnapping bezig. Het viertal werd uiteindelijk ingerekend waardoor 27 koploopsters gingen uitmaken wie er met de ritoverwinning aan de haal ging. Bäckstedt had de beste sprint in de benen en won nipt voor Sofie van Rooijen (WV Schijndel) en Kristina Nenadovic  (France).

Elynor Bäckstedt blijft hierdoor leidster in de driedaagse. Ze mag morgen in de laatste etappe niet alleen starten in de rode leiderstrui, maar heeft ook de oranje tussensprinttrui in haar bezit. De paarse puntentrui is in bezit van Sophie Lewis (Team Great Britian). Terwijl de Nederlandse Maud Rijnbeek (ABP) de beste jongere in koers is.

Pernille Mathiesen wint tijdrit Elite vrouwen EPZ Omloop van Borsele


De Deense Pernille Mathiesen (Team Sunweb) is winnares geworden van de tijdrit voor Elite vrouwen in de EPZ Omloop van Borsele.

De voormalige wereldkampioen bij de junioren legde de 20 km af in een tijd van 28 minuten en 31 seconden.

Nathalie van Gogh  (Biehler Pro Cycling) en Franziska Koch (Mexx – Watersley cycling) klokten de tweede en derde tijd.

Britt Knaven, die vorig jaar nog de junioren driedaagse won, reed de 4de tijd van de avond.

Yva Geluk (Middelburg) was de beste Zeeuwse. Ze deed 32 minuten en 12 seconden over haar tijdrit en werd daarmee 47ste.


Elynor Bäckstedt wint eerste etappe EPZ Omloop van Borsele

 

Elynor Bäckstedt heeft de eerste etappe van de driedaagse junior vrouwen gewonnen. De Britse klokte de snelste tijd over het 14 kilometer lange parcours.


Leonie Bos was de dame die vanavond het langst in de hot seat zat aan de Kuijpersdijk in ‘s – Heerenhoek. Bos startte al vroeg deze avond en klokte meteen een scherpe tijd van 20.27 Het venijn voor Bos zat hem echter in de start toen Elynor Bäckstedt met een tijd van 20.0 nog onder haar tijd dook.

Mie Saabye (team Rytger cycling) klokte met 20.20 een tweede tijd. Femke Gerritse (WV Schijndel) completeerde de top 3 met een tijd van 20.25.


Dat Bäckstedt, dochter van oud prof Magnus Bäckstedt, in staat was de eerste etappe te winnen blijkt wel uit haar goede uitslagen dit voorjaar. Ze werd onder meer 2de in de Healthy Ageing tour en schreef de klassieker Gent – Wevelgem op haar naam.


Bäckstedt zal na haar knappe tijdrit morgen tevens mogen starten in de rode EPZ leiderstrui. Dan staat voor de rensters een rit in lijn op het programma.


Grote interesse uit binnen- en buitenland voor 36ste editie EPZ Omloop van Borssele

Het Wielercomité ‘s Heerenhoek mag in aanloop naar haar 36ste editie ook dit jaar weer rekenen op grote interesse uit binnen– en buitenland. Secretaris Sjaco Westdorp moest ook dit jaar meerdere ploegen teleurstellen die op 26, 27 en 28 april graag in en rondom ‘s– Heerenhoek mee hadden gestreden in de junior vrouwen driedaagse, die onderdeel uitmaakt van de UCI Nations Cup. Dat de op zaterdag 27 april geplande Elite vrouwen wedstrijd de laatste jaren te kampen heeft met zware concurrentie van de vrouweneditie van Luik – Bastenaken – Luik is inmiddels geen geheim meer. Toch mag de organisatie zich verheugen op de komst van onder meer Team Astana, Alé Cipollini en team Hitec.


Vijf Zeeuwe vrouwen aan de start bij EPZ Omloop van Borsele op zaterdag 27 april


De Zeeuwse inbreng tijdens deze UCI 1.1  wedstrijd zal voornamelijk geleverd worden door Westland Wil Vooruit. Op de voorlopige deelnemerslijst staan namens deze formatie de Zeeuwen:

 • Lieselotte Overdevest (Hoek),
 • de Middelburgse Daphne Mesu (onder voorbehoud wegens herstel blessure)
 • Celesta op den Brouw uit Sint-Maartensdijk.

Daarnaast zijn ook Quinty van de Guchte (Driewegen) en Yva Geluk (Middelburg) present in hun thuisprovincie.